Van 15.30 tot 17.00
Na de eerste fase van overleven beseffen veel ontheemde Oekraïners dat de situatie niet snel zal veranderen. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan toekomstperspectief leiden tot gevoelens van desillusie, wat kan resulteren in spanningen, destructief gedrag, wantrouwen en isolement. Hoe kunnen we ontheemden die desillusie ervaren het beste ondersteunen?
In dit webinar geven wij antwoord op de volgende vragen:
Presentator: Maarten Dekker: casemanager bij het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP).
Tafelgast: Felicia Stoutjesdijk: psycholoog en supervisor voor de training Problem Management+
Interview: Petra van Leeuwen: auteur van het KR8!-instrument
Interview: Ivanna Kniazevych: projectcoördinator Geestelijke en Sociale Gezondheid bij Stichting Mano
Interview: Lin Hovenga, programmabegeleider Toekomsttraining bij het COA
Wij horen graag wat je van het webinar vond! Zou je de evaluatie in willen vullen? Dat zou ons enorm helpen het de volgende keer nog beter te doen. Het zijn slechts vijf korte vragen.
Petra van Leeuwen heeft het KR8! Magazine ontwikkeld, een hulpmiddel dat opvangmedewerkers kan helpen om het gesprek aan te gaan met ontheemden. Dit hulpmiddel richt zich op de krachten, talenten en mogelijkheden van mensen, zodat ze niet vastzitten in gevoelens van hopeloosheid en onzekerheid.
Onzekerheid is niet nieuw voor Oekraïense ontheemden; andere vluchtelingen hebben dezelfde vragen over hun status. Het COA biedt toekomsttrainingen aan. Lin Hovenga van het COA verzorgt deze trainingen. In dit fragment verteld zij over deze trainingen en waarom het belangrijk is om te blijven praten over de toekomst, zelfs als deze onzeker is.
Desillusie, de onzekerheid en het onduidelijkheid kan verlammend werken en ertoe leiden dat mensen keuzes maken. Olya de Jong is een expert participatie Oekraïense ontheemden, oprichter van your moment maker en adviseur bij de gemeente Utrecht. Zij heeft een tool ontwikkeld voor ontheemden die hen helpen besluiten te nemen en het gevoel van controle te versterken.
Voor ontheemden is het gemeenschapsgevoel en het hebben van een sociaal netwerk belangrijk om gevoelens van eenzaamheid en wantrouwen te verminderen. Een sterke gemeenschap biedt emotionele steun, helpt bij integratie, en helpt mensen hun cultuur en identiteit te behouden. Door middel van gedeelde activiteiten kunnen ontheemden een gevoel van controle en veiligheid hervinden, wat hun mentale gezondheid bevordert. Ivanna Kniazevych van Stichting Mano verteld over de activiteit ‘Mindful Picknick’ voor Oekraïense ontheemden in Nederland.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Heb je een paar minuten tijd?
Zou je dan een korte vragenlijst willen invullen? Voor ons zijn die paar minuten onbetaalbaar.