Van 15.30 tot 17.00
In dit webinar willen we iedereen die werkt met Oekraïense ontheemden bewust maken van hun handelingsperspectief.
Esther Westenberg van ggz-instelling Praktijk InTeam praat over het verschil tussen psychische stoornissen en psychische klachten. Elize Smal van Pharos vertelt hoe je zelf klachten kunt signaleren. Met Anne van den Ouwelant van Trauma Company spreken we over trauma en traumasenstitief werken. Maryna Zhavorodnia van Empatia vertelt over cultuursensitief werken. En Michael Willemsen, teamleider OGGZ in Hollands Noorden, beschrijft wat je kunt doen als een bewoner een stoornis heeft maar niet direct of voldoende zorg kan krijgen.
Psycholoog Maryna Zavhorodnia van Empatia gaat in op hoe je Oekraïense bewoners kunt helpen hulp te zoeken, door ze bewust te maken van hun klachten én van de weg naar ondersteuning.
Hoe kun je signalen het beste oppakken en waar ligt de grens tussen het pluis en niet-pluis gevoel? Esther Westenberg van Praktijk InTeam verteld over hoe je in gesprek kunt gaan met bewoners en verteld uitgebreid over de achtergrond en signalen van psychische klachten en stoornissen, en wat het verschil tussen die twee is.
SPV’er Michael Willemsen vertelt hoe je vroege signalen van potentieel overlastgevend gedrag kunt oppikken en wat je daarmee zou kunnen doen. Het is belangrijk daarbij stil te staan omdat met de goede aanpak potentiële overlastsituaties niet hoeven te escaleren. Het begin van zo’n goede aanpak is tijdig signaleren.
Als je ziet of vermoedt dat iemand psychische klachten of zelfs een psychische stoornis heeft, wat kun je op de opvang dan zelf doen? Hoe ondersteun je Oekraïense ontheemden met psychische problemen? Daarover spreken we met traumapsycholoog Anne van den Ouwelant.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Oekraïense en Nederlandse culturen en waar hou je rekening mee in het werken met Oekraïense ontheemden? Maryna Zavhorodnia, psycholoog bij Empatia, verteld hier graag meer over.
Esther Westenberg, gz-psycholoog en directeur bij ggz-instelling Praktijk InTeam, vertelt wat zij opvallend vindt aan de manier waarop men in Oekraïne aankijkt tegen geestelijke gezondheidszorg.
Wat als iemand zit te wachten op zorg die hij/zij wel echt nodig heeft. Wat als de wachtlijsten de bottleneck zijn. Wat doe je dan? Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Michael Willemsen geeft hiervoor praktische tips.
Psycholoog Maryna Zavhorodnia vertelt over de diensten die Empatia aanbiedt om voorlichting te geven over de verschillen tussen hoe men in Oekraïne en hoe men in Nederland naar zorg kijkt en er gebruik van maakt.
Bij de LOOP-helpdesk horen we vaak dat een bewoner mogelijk getraumatiseerd is, op basis van observaties van bijvoorbeeld een locatiemanager of woonbegeleider. Maar niet iedereen die iets ingrijpends meemaakt, ontwikkelt ook een trauma. Wat is trauma eigenlijk, en wanneer ontstaat het? Anne van den Ouwelant, traumapsycholoog bij Trauma Company, werkt veel met Oekraïners en vertelt hierover.
Voor situaties waarin iemand ggz nodig heeft maar die niet wil, geeft Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Michael Willemsen tips die iedereen kan toepassen.
Als je ziet of vermoedt dat iemand psychische klachten of zelfs een psychische stoornis heeft, wat kun je op de opvang dan zelf doen? Hoe ondersteun je Oekraïense ontheemden met psychische problemen? Gz-psycholoog Esther Westenberg geeft kort wat tips op dit vlak.
Soms zijn er opvangbewoners die hun overlastgevende gedrag niet willen of kunnen aanpassen én niet geholpen willen worden. Dat leidt tot continue en onhoudbare overlast. Voor die situatie heeft sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Michael Willemsen een bruikbare tip.
Psycholoog Maryna Zavhorodnia van Empatia vertelt uitgebreid over de verschillen tussen hoe men in Oekraïne en hoe men in Nederland naar zorg kijkt en er gebruik van maakt.
Michael Willemsen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige bij het team Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden, vertelt kort iets over het werk van bemoeizorg.
Sociaalpsychiatrische verpleegkundige Michael Willemsen vertelt kort het belang van het spreken van de taal van cliënten.
Er zijn opvangbewoners die een stoornis hebben, iets waarvoor je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt, dus van een ggz-psycholoog of een psychiater. Dan heeft iemand een doorverwijzing nodig, naar een specialist. Maar het betekent niet dat je je handen er dan vanaf kunt trekken op de opvang. Traumapsycholoog Anne van den Ouwelant van Trauma Company vertelt wat zij aanraadt te doen als iemand PTSS heeft. Ze gaf advies over behandeling maar óók over wat je zelf op de opvang kunt en zelfs zou moeten doen, ook voor mensen met deze stoornis.
Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bellen via 088 662 5816 of via de mail.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP is al in zijn derde jaar. En we hebben nog steeds genoeg te doen. Maar we nemen niet voor lief dat we bestaan of dat onze dienstverlening aansluit op jullie behoeften.
We willen ons blijven ontwikkelen en inspelen op wat er speelt. Bovendien moeten we elk jaar weer bewijzen aan onze subsidieverstrekkers dat we bestaansrecht hebben. Daarom willen we je vragen mee te doen aan ons (inmiddels) jaarlijkse waarderingsonderzoek.
Je kunt dat doen door via onderstaande vragenlijst je mening te geven over onze dienstverlening en toegevoegde waarde. Veel dank alvast!