Landelijke PSH-webinars

Bekijk hier alle webinars.

Meld je aan voor het volgende webinar op 9 januari 2024: over trauma

Het meemaken van en vluchten voor een oorlog heeft een grote impact op iemands leven. Zo groot, dat men hier een trauma van kan oplopen. Wanneer spreek je eigenlijk van een trauma? Wat gebeurt er in de hersenen wanneer iemand een traumatische ervaring heeft en wat is het effect daarvan op de mens? Welke signalen laat iemand zien die getraumatiseerd is? En op welke manieren kun je trauma behandelen? Dat zijn vragen waar we antwoord op geven in het webinar.  

Terugkijken webinar 21 november: Opvoeding op de opvang

Op 21 november 2023 zijn we ingegaan op een thema dat veel vragen oproept in de opvang: opvoeding, jeugd en gezin.

In het webinar zijn de volgende vragen besproken:

  1. Wat zijn échte verschillen in opvoeden tussen Oekraïne en Nederland, waar je in de opvang rekening mee kunt houden? 
  2. Wat kun je praktisch op locatie doen om rekening te houden met het feit dat je kinderen en gezinnen opvangt die ontheemd zijn uit Oekraïne? 
  3. Welk problematisch gedrag en welke psychische klachten kun je verwachten bij kinderen en hun ouders die ontheemd zijn uit Oekraïne en wat kun je voor hen doen? 
  4. Hoe kun je kinderen met psychische stoornissen (zoals autisme, angststoornis, ADHD, bipolariteit, …) en hun ouders ondersteunen
 

Praktische tips

Verdiep je in bewoners
Hoe Oekraïense ouders in de opvang omgaan met hun kinderen is een gevolg van hun achtergrond. Veroordeel het niet maar probeer het te begrijpen. Wees nieuwsgierig, vraag gewoon: hoe werkt het bij jullie?

Organiseer je netwerk
Organiseer je lokale en regionale netwerk. Maak de drempel naar hulp- en zorgverleners zo laag mogelijk, door ze letterlijk en figuurlijk in je buurt te organiseren en regelmatig tot continu met ze te spreken en samen te werken.

Wijs ouders op hun verantwoordelijkheid
Opvoeding begint, ook bij ontheemden, bij de ouders. Help hen daarbij, o.a. door ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Meer weten hierover of meer tips? Klik dan op onderstaande knop. 

Terugkijken webinar 3 oktober vraag en antwoord:
Psychische problemen onder ontheemden uit Oekraïne

Op 3 oktober organiseerde het LOOP een goedbezocht landelijk webinar over psychische problemen onder Oekraïense ontheemden. De eerste aflevering behandelde de PSH-piramide in vier lagen: basisbehoeften, sociale steun, gerichte ondersteuning en gespecialiseerde zorg. Bekijk op deze pagina fragmenten of het hele webinar. 

 

Mini-enquête

119 van de deelnemers aan het webinar vulden de enquête in. Daarvan ziet 87% stress onder bewoners, 60% ziet ontheemden die regelmatig slecht slapen en 50% rapporteert boosheid.

 

Vraag & Antwoord

Tijdens het webinar was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Door de drukte kwamen er halverwege het webinar geen nieuwe vragen meer binnen. Heb je nog vragen? Je kunt ons bellen of mailen. We zullen dan je vraag alsnog beantwoorden. 

Sander van Goor over muziektherapie

Muziektherapeut Sander van Goor van Safe and Sound en Sounds of Change vertelt over Ons Verhaal (Nasha Istoria), dat hij met Oekraïense kinderen heeft opgenomen.

Michel Dückers over cultuurverschillen

Vanwege cultuurverschillen kijken Oekraïners anders naar onderwerpen als mentale gezondheid, zorg en opvoeding. Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten reflecteren hierop.

Katelijne Heringa
over interventies

Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten vertellen over psychosociale interventies, die kunnen bijdragen aan het leren omgaan met, reduceren van en voorkomen van klachten. 

Terugkijken gehele webinar Vraag en antwoord: psychische problemen onder ontheemden uit Oekraïne

Hoe kun je psychische klachten (h)erkennen en daar effectief iets aan of voor doen? Bij wie moet je daarvoor zijn? Wat kun je preventief doen en hoe kun je er vroegtijdig bij zijn? Alles in de wetenschap dat ook culturele verschillen een rol spelen. En hoe combineer je dat met het toch al complexe werk van het duurzaam regelen van ‘bed, bad, brood en bytes’ voor deze en andere vluchtelingen?

Heb je vragen over het webinar of wil je de nieuwsbrief ontvangen? Je kunt ons mailen op info@loketoekrainepsh.nl of bellen naar 088 662 5816

Meld je aan voor de volgende webinar. Laat deze hier dan achter. 

Olav de Maat: ‘De meeste mensen denken bij psychosociale hulp, dat gaat over psychologische zorg… Maar eigenlijk is het de bedoeling van psychosociale zorg dat je zo min mogelijk mensen in de gespecialiseerde zorg krijgt. Want het gaat uit van de gedachte dat de meeste mensen die een schokkende gebeurtenis meemaken, zelf in staat zijn daar weer bovenop te komen.’