Home » Mini-enquête webinar 3 oktober
Voor het webinar van 3 oktober hebben we alle mensen die zich hadden aangemeld gevraagd een korte enquête in te vullen om te kunnen bepalen hoe het ervoor staat in de opvang. De uitkomsten hebben wij verwerkt. Hieronder het resultaat daarvan.
Eerdere beelden van psychosociale problematiek
Er wordt jammer genoeg nog niet veel onderzoek gedaan naar de situatie van de Oekraïense ontheemden in ons land. Wel heeft GGD GHOR Nederland in juni haar tweede zogenaamde rapid needs assessment (RNA2) gepubliceerd. Dat gaf de uitkomsten weer van een uitvraag onder tien GGD-regio’s. Het geeft een redelijk beeld van de situatie van de grofweg 97.000 ontheemden uit Oekraïne in ons land (stand van zomer 2023).
Kort gezegd: men ziet onder de hele groep ontheemden een toename van psychische klachten. Onder hen verwacht men dat een aanzienlijk percentage klachten ontwikkelt als PTSS, traumatisch verdriet of depressie, zowel door de opgestapelde blootstelling aan hun eigen oorlogsgerelateerde ervaringen uit het verleden als door de nog steeds voortdurende dreiging en oorlogservaringen van familie en vrienden die zich nog in Oekraïne bevinden, en door hun eigen chronische stress in verband met de uitdagingen in de gemeenschappen waar zij opgevangen worden.
Mini-enquête
Onze enquête, die ingevuld is door 119 van de aanmelders voor het webinar, sluit aan bij het beeld dat uit het RNA2 komt. (De cijfers hieronder kunnen afwijken van die die in het webinar genoemd en getoond worden omdat we de enquête pas na het webinar hebben gesloten.)
In de enquete zijn de volgende onderwerpen aan bod gekomen:
87% ziet stress onder bewoners, 60% ziet ontheemden die regelmatig slecht slapen, 50% rapporteert boosheid, 46% angst en iets minder dan een kwart meldt apathie en concentratieproblemen. Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld 87% van alle bewoners in de Oekraïne-opvang last van stress heeft. 87% heeft gezegd stress onder bewoners te zien. Welk aandeel van een specifieke bewonersgroep dat is is daarmee nog niet gezegd. We vroegen wel naar de mate waarin respondenten de klachten in de opvang zien: 20% van de respondenten ziet die bij meer dan de helft van de bewoners. Slechts 2% zegt bij niemand klachten te zien.
Gevraagd naar overlast antwoordde 85% van de respondenten dat die in de opvang voorkomt. Een kwart gaf aan zelfs meerdere keren per maand tot meerdere keren per week overlast te ervaren. Ook rapporteerde men opvoedproblemen (72%), middelenmisbruik (62%) en huiselijk geweld (37%).
Ontheemden kampen dus met allerlei psychosociale problemen, waarvoor ze ondersteuning en zorg kunnen gebruiken. Een complicerende factor hierbij, zo blijkt uit de open vraag die we stelden (‘Over welk onderwerp zou je meer willen weten als het gaat om psychosociale hulp voor ontheemden uit Oekraïne?’), is wat we noemen cultuursensitiviteit: hoe ga je om met het feit dat Oekraïners een andere cultuur hebben dan wij, onder andere als het gaat om psychische ondersteuning en zorg? Want psychosociale hulp (PSH) bieden is al geen sinecure, zeker als het niet je dagelijks werk is, en dat wordt dus extra moeilijk door de cultuurbarrière.
In de webinarenquête vroegen we ook hoe men op de opvanglocaties PSH biedt. Redelijk wat vormen van PSH worden blijkbaar geboden. Deze in de helft of meer van de gevallen:
Deze zes vormen vallen onder de eerste twee lagen van de zogenoemde PSH-interventiepiramide, van basisbehoeften en sociale steun. Er waren zes vormen van psychosociale hulp die door minder dan de helft van de respondenten werden genoemd. Vier daarvan betroffen de derde laag van die piramide, van gerichte ondersteuning:
Schijnbaar heeft die vorm van PSH onvoldoende aandacht van opvangmedewerkers of achten zij die niet passend bij of nodig voor de doelgroep. Hiermee is niet gezegd of het terecht is of niet dat deze vormen van PSH minder geboden worden.
Verder noemde 33% van de respondenten ‘cultuursensitief te werk gaan, door bijvoorbeeld Oekraïners zelf in te zetten bij het bieden van ondersteuning’ en 25% ‘rekening houden met wensen van bewoners bij het inrichten van de locatie, zoals kunnen kiezen bij wie je op de kamer zit of met wie je een keuken deelt’. Hier zouden we uit kunnen afleiden dat minder dan een derde van de deelnemende opvanglocaties de PSH aanpast aan de wensen en kenmerken van doelgroep.
Tot slot zei 7% dat zij geen psychosociale ondersteuning bieden.
Grafiek: mate waarin ontheemden toegang hebben tot Oekraïens sprekende professionals
Ook vroegen we hoe men in de opvang in de gaten houdt hoe het gaat met het psychisch welzijn van de bewoners. Als dat gestructureerd gebeurt kan tijdig de juiste PSH geboden worden. 80% gaf daarop als antwoord dat zij niet proactief iets doen: ze houden dat niet in de gaten (5%) of zijn aanwezig en houden een oogje in het zeil (75%). Ook in de open antwoorden gaven velen aan dat zij alleen gesprekken voerden met bewoners als er iets aan de hand was. 40% antwoordde dat ze periodiek individuele gesprekken voeren. Groepsgesprekken met bewoners worden volgens 19% van de respondenten periodiek gevoerd. In minder dan 2% van de gevallen antwoordde iemand dat zij in de opvang een gestandaardiseerde vragenlijst of checklist gebruiken om psychische problemen te signaleren.
Grafiek: hoe men in de opvang in de gaten houdt hoe het gaat met het psychisch welzijn van bewoners (meerdere antwoorden mogelijk).
We horen vaak dat de gang naar de huisarts lastig wordt gevonden en, eenmaal daar, dat het bezoek aan de huisarts lang niet altijd bevredigend verloopt. In de enquête gaf 70% aan dat verwijzen van ontheemden uit Oekraïne naar de huisarts in de meeste gevallen of altijd goed gaat. In een kwart van de gevallen gaf men aan dat dat soms of in de meeste gevallen niet goed gaat. Het probleem lijkt daarmee kleiner dan we op voorhand dachten.
Bij gespecialiseerde zorg hoort natuurlijk ggz. Bij ‘PSH in de opvang’ lieten we zien dat 13% van de respondenten aangaf dat Oekraïense bewoners in de opvang toegang hebben tot Oekraïens sprekende ggz-psychologen. Gezien de genoemde taal- en cultuurbarrière is dat percentage erg laag.
Grafiek: hoe gaat het verwijzen van ontheemden uit Oekraïne naar de huisarts?
Opvangmedewerkers die goed beslagen ten ijs komen, door het liefst een opleiding en actieve begeleiding, zijn een voorwaarde om in het dagelijks leven op de opvang de juiste PSH te bieden en goed te kunnen doorverwijzen naar de ‘hogere lagen’ van de piramide. Hier hebben we ook naar gevraagd in de enquête. Daar kwam het volgende uit:
Grafiek: hoe zorgen jullie ervoor dat het personeel dat in de opvang in direct contact staat met de bewoners vakbekwaam is als het gaat om psychosociale ondersteuning voor ontheemden uit Oekraïne? (Meerdere antwoorden mogelijk.)
Dit komt erop neer dat het grootste deel van de mensen die werken met ontheemden uit Oekraïne dit zonder begeleiding doen en dat, áls ze die krijgen, die in papieren vorm is.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Meer informatie volgt binnenkort.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.