Home » partners
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) is een samenwerkingsverband met verschillende partners die elk hun eigen kennis, expertise en netwerk hebben. Dankzij de partners die bij het LOOP zijn aangesloten hebben we alle hulp in huis om vrijwel alle PSH-vragen te beantwoorden. Ook bundelen we zo veel kennis, informatie en data die er in het land hierover bestaan tot bruikbare rapportages, hulpmiddelen en adviezen.
Het Nationaal Psychotrauma Centrum biedt specialistische traumazorg en kennis. Sinds 2024 is ARQ penvoerder van het Loket Ontheemden Oekraïne PSH.
Het ministerie van Asiel en Migratie is verantwoordelijk voor het asiel- en migratiebeleid. Het beleid t.a.v. de opvang van en de zorg voor ontheemden uit Oekraïne is daar onderdeel van.
Het beleid is erop gericht gemeenten te ondersteunen en faciliteren bij het realiseren van opvang voor deze ontheemden en hun verzorging. Het LOOP ontvangt subsidie om gemeenten te informeren over de mogelijkheden aan psychosociale hulpverlening voor de ontheemden uit Oekraïne.
Het Empatia-project valt onder Opora Foundation en biedt psychische hulp aan ontheemden uit Oekraïne die niet weten waar ze terecht kunnen.
Empatia wordt daarnaast door het ministerie van A&M gefinancierd om Oekraïense psychologen te plaatsen in andere organisaties dan ggz-instellingen en huisartsenpraktijken.
Opora biedt evidence-based beleid, gefundeerd onderzoek en oplossingen voor ontheemden aan.
PsyGlobal wordt door het ministerie van A&M gefinancierd om Oekraïense ggz-professionals te plaatsen in Nederlandse ggz-instellingen en huisartsenpraktijken. LOOP kan cliënten en zorgverleners vervolgens gericht verwijzen naar organisaties waar een Oekraïense ggz-professional werkzaam is.
Dit is de vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Lokaal en regionaal voeren professionals de publieke gezondheidszorgtaken uit.
Ook voert de vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland taken uit voor ontheemden uit Oekraïne. Daarnaast is de GGD een kennispartner van het loket.
VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.
VluchtelingenWerk deelt (juridische) kennis en signalen met LOOP en staat als belangenbehartiger vaak direct in contact met de Oekraïners, gemeenten en locaties.
Team nazorg van het RIVM ondersteunt en adviseert GGD’en en het ministerie van VWS over Psychosociale Hulpverlening en Gezondheidsonderzoek bij crises en rampen.
Het team nazorg is kennispartner van het loket en vormt de verbinding naar collega’s van de GGD’en.
In de dagelijkse praktijk van de opvang van Oekraïense vluchtelingen, werkt het Leger des Heils ook samen met het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP).
Voor onze medewerkers is LOOP een sparringpartner en vraagbaak bij het signaleren, voorkomen en/of oplossen van psychosociale klachten.
Zij zet zich in voor de gezondheid en kwaliteit van leven van alle Nederlanders en ontheemden uit Oekraïne.
De Nederlandse ggz is de branchevereniging die met ggz-aanbieders (de leden) en partners werkt aan de best mogelijke geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.
De Nederlandse ggz is er ook voor ontheemden uit Oekraïne. We ondersteunen LOOP met relevantie informatie en belangenbehartiging.
Pharos werkt aan een goede gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen in Nederland, dus ook voor Oekraïners. Pharos en LOOP werken samen op de psychosociale hulp.
Dit doen zij door het uitwisselen van signalen, het delen van kennis en versterken van het netwerk.
Slachtofferhulp Nederland biedt praktische, emotionele en juridische ondersteuning aan slachtoffers en nabestaanden van misdrijven, maar ook verkeersongevallen, rampen en calamiteiten, en andere ingrijpende gebeurtenissen (zoals vermissing en suïcide).
Zodoende bieden wij ook kosteloze hulp aan Oekraïense vluchtelingen die hier in Nederland slachtoffer zijn geworden, om recht en herstel te vinden.
Het Nivel is een publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg. Zij hebben o.a. een onderzoeksprogramma gericht op Rampen en Milieudreigingen. De focus van Nivel ligt op de menselijke gezondheid.
Binnen het Nivel-onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen onderzoeken we hoe overheden, zorginstellingen en andere partijen hun verantwoordelijkheid voor rampenbestrijding en crisisbeheersing, zoals vastgelegd in de wet, invulling geven. Hierbij ligt de focus op de menselijke gezondheid.
Stichting Mano zet zich, vanuit het hoofd met het hart, al bijna twintig jaar in voor een inclusieve samenleving in Rotterdam.
Met onze programma’s en projecten beogen wij veelal geïsoleerde Rotterdamse individuen en gezinnen die in armoede leven, een achterstand hebben of te kampen hebben met een gebrek aan competenties, sociaalmaatschappelijk netwerk en kansen, in staat te stellen om als actieve burger(s) mee te doen aan de maatschappij.
Binnen de activiteiten ter ondersteuning van mentale gezondheid van Oekraïense ontheemden, voor wie Stichting Mano onder meer dagbesteding en training ter bevordering van participatie verzorgt, werken wij nauw en productief samen met LOOP in het uitwisselen van kennis en expertise op het gebied van mentale gezondheidszorg.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Heb je een paar minuten tijd?
Zou je dan een korte vragenlijst willen invullen? Voor ons zijn die paar minuten onbetaalbaar.