Laagdrempelige psychosociale interventies (LPI’s) kunnen helpen psychische klachten te verminderen en erger te voorkomen bij kinderen, jongeren en ouders. Ze helpen bijvoorbeeld bij het vroegtijdig signaleren van psychische klachten en kunnen ervoor zorgen dat mensen tijdig passende hulp krijgen. LPI’s richten zich ook op het bevorderen van veerkracht en zelfredzaamheid. Daarbij kunnen ze (een gevoel van) meer eigen regie stimuleren.
Uit een literatuurstudie van expertisecentrum Pharos blijkt ook dat LPI’s de veerkracht van kinderen en jongeren vergroten en dat die na deelname beter in staat zijn te werken aan hun school, sociale netwerk en toekomst. Pharos adviseert om LPI’s in te zetten ‘om volwassenen, jongeren en kinderen te leren hoe ze zichzelf en elkaar kunnen helpen en hun veerkracht te vergroten’.
Er zijn verschillende interventies die je kunt inzetten. In onze keuzehulp laagdrempelige psychosociale interventies kun je eenvoudig een keuze maken tussen de verschillende interventies en lezen hoe je ze succesvol kunt inzetten.
Ngo: War Child Doelgroep: begeleiders die met kinderen werken
Inhoud programma: een laagdrempelige signaleringstool waarmee begeleiders die met kinderen werken kunnen signaleren indien kinderen psychische zorg nodig hebben.
Ngo: War Child Doelgroep: Ouders van kinderen
Inhoud programma: een support interventie voor ouders en verzorgers om hun stress te verlagen en hun welzijn te vergroten en er beter voor hun kind te kunnen zijn.
Ngo: VWN
Doelgroep: jongeren
Inhoud programma: training waarbij jongeren in groepsverband het onderwerp mentale gezondheid bespreekbaar maken.
Ngo: VWN
Doelgroep: kinderen
Inhoud programma: Door middel van kunstactiviteiten kinderen in contact te laten komen met hun talenten, hun te laten ontsnappen aan dagelijkse zorgen.
Ngo: VWN
Doelgroep: kinderen en jongeren tussen de 8 en 17 jaar
Inhoud programma: Het informeren van kinderen en jongeren op kindvriendelijke wijze over allerlei onderwerpen die hun aangaan met als doel hun weerbaarder maken en hun toekomstperspectief te vergroten.
Organisatie: ARQ
Doelgroep: jongeren vanaf 13 jaar
Inhoud programma: preventieve groepsinterventie die bestaat uit psycho-educatie en opvoedondersteuning met als doel het verbeteren van de mentale gezondheid en de psychosociale vaardigheden.
Organisatie: ARQ
Doelgroep: kinderen tot 13 jaar
Inhoud programma: preventieve groepsinterventie die bestaat uit psycho-educatie en opvoedondersteuning met als doel het verbeteren van de mentale gezondheid en de psychosociale vaardigheden.
Ondersteuning inrichting kindvriendelijke ruimte & begeleiding
Ngo: Unicef
Doelgroep: kinderen
Inhoud programma: de opvanglocatie helpen bij het inrichten van een kindervriendelijke ruimte en het trainen van beleiders op locatie om kinderen te begeleiden waarbij aandacht wordt besteed aan oa: veiligheid kind, bieden structuur kind, signaleren op opmerkelijk gedrag kind.
Ngo: War Child
Doelgroep: kinderen van 10 tot 14 jaar oud
Inhoud programma: een vroege behandelinterventie ontwikkeld voor groepen kinderen met psychische klachten. Dit is een gerichte evidence based psychosociale methodologie.
Ngo: War Child, Save the Children, Unicef
Doelgroep: kinderen van 6 t/m 18 jaar
Inhoud programma: gestructureerde sport- en spelactiviteiten ter verbetering van het psychosociale welzijn van kinderen. Spelenderwijs leren kinderen omgaan met hun emoties.
Ngo: VWN
Doelgroep: kinderen en jongeren
Inhoud programma: festival voor kinderen ter vergroting van contact tussen de kinderen en hen ‘gewoon kind te laten zijn’ en signalering en doorverwijzing van kinderen naar andere kinderactiviteiten.
Waarom het belangrijk is om kinderen en gezinnen te ondersteunen die gevlucht zijn uit hun land.
Leer omgaan met cultuurverschillen, werk aan vertrouwen, organiseer activiteiten, bied veiligheid en versterk het netwerk van ouders.
Zorg voor taalondersteuning, bied culturele begeleiding, stimuleer activiteiten en ondersteun bij het het sociale netwerk.
Welke stressreacties zijn normaal en wanneer is er meer aan de hand? Herken tijdig de signalen en handel op tijd.
Probeer ouders zo goed mogelijk te ondersteunen door samen te bespreken en na te denken over hoe je dat kunt doen.
Er zijn voor kinderen, ouders en professionals verschillende hulpmiddelen beschikbaar die ingezet kunnen worden.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk.
Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.
Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates.