In deze wegwijzer vind je suggesties voor mogelijkheden die er zijn als een ontheemde uit Oekraïne behoefte heeft aan een beschermde woonplek.
Als een bewoner door psychische of psychosociale problemen hulp nodig heeft bij dagelijkse activiteiten en (tijdelijk) niet zelfstandig kan wonen, kan beschermd wonen een veilige woonomgeving bieden met begeleiding. In deze wegwijzer vind je de suggesties om een vluchteling uit Oekraïne te helpen als die baat heeft bij beschermd wonen. Er zijn twee soorten beschermd wonen: verblijf met zorg gericht op herstel van psychische klachten, en blijvend wonen met ggz-zorg, ook GGZ Wonen genoemd.
Beschermd wonen is tijdelijk, bijvoorbeeld enkele jaren. Als iemand voor onbepaalde tijd intensieve zorg en begeleiding nodig heeft vanwege psychische klachten, zo nodig met een woonplek bij een zorgaanbieder, dan is GGZ Wonen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) wellicht een optie.
Bij GGZ Wonen zijn verschillende soorten zorg mogelijk, zoals begeleiding, dagbesteding, verzorging en psychologische behandeling. Deze zorg kan thuis gegeven worden, of er is de mogelijkheid om bij een zorgaanbieder te gaan wonen. De woonplek kan open of besloten zijn. De precieze zorg is afhankelijk van de indicatie, een beschrijving van de benodigde zorg. Voor ontheemden gaat een Wlz-aanvraag via de RMA en wordt de Wlz-indicatie gegeven door Bender (een onafhankelijk indicatieadviesbureau).
Deze zorg is gericht op het herstel van psychische klachten. Het doel is dat de ontheemde na verloop van de tijd weer zelfstandig gaat wonen, eventueel met begeleiding op de woonplek. Bij een instelling voor beschermd wonen woont iemand meestal met meer mensen in één huis, in een eigen kamer, met begeleiding van een – sociaalpsychiatrisch – verpleegkundige voor een paar of meer uur per week. Er zijn ook beschermde woonlocaties waar 24 uur per dag begeleiding beschikbaar is.
Bij beschermd wonen is de begeleiding intensief. Een minder intensieve vorm, die voor Nederlanders wordt ingezet, is woonbegeleiding (of begeleid wonen), waarbij iemand zelfstandig woont en begeleiding aan huis krijgt. We voorzien niet dat deze vorm voor ontheemden relevant is, aangezien in dit soort begeleiding op de opvang vaak al (te) voorzien is.
Je kunt contact opnemen met de gemeente waar de bewoner beschermd zou willen wonen, via het Wmoloket. Sommige gemeenten werken samen op het gebied van beschermd wonen. De gemeente verwijst u dan naar het samenwerkingsverband.
Zowel beschermd wonen via de Wmo als via de Wlz is geen snelle oplossing: het kan een tijd duren voordat iemand een indicatie en woonplek krijgt. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar zorg die in tussentijd georganiseerd zou kunnen worden. Kijk hiervoor in de andere wegwijzers wat voor mogelijkheden er zijn, bijvoorbeeld in de wegwijzer Psychische klachten of Overlastgevend gedrag.
Heb je na het lezen van deze wegwijzer nog steeds vragen? Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bereiken via info@loketoekrainepsh.nl of 088 662 5816.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk.
Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.
Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates.