Periodiek met elkaar om de tafel gaan zitten.
In deze wegwijzer vind je een voorbeeld van een mogelijke opzet van een multidisciplinair overleg met betrekking tot de opvang van ontheemden uit Oekraïne.
Mensen die verantwoordelijk zijn voor een opvanglocatie doen er goed aan om periodiek – bijvoorbeeld eens in de twee weken – een multidisciplinair overleg (MDO) te houden om de vinger aan de psychosociale pols te houden. In dit overleg bespreken verschillende betrokken functionarissen de situatie en de bewoners in de opvang. Door dit te doen kunnen zij het welzijn van bewoners zo goed mogelijk bevorderen en voorkomen zij dat situaties verergeren.
✓ locatiemanager
✓ ambtenaar Sociaal Domein van de gemeente
✓ ambtenaar Zorg en Veiligheid van de gemeente
✓ vertegenwoordiger(s) van (een) ggz-instelling(en)
✓ vertegenwoordiger van lokale huisartsen
✓ …….
Kunnen er op de opvang zaken beter georganiseerd worden? Denk aan de vijf categorieën van psychosociale hulpverlening:
Is er rust en harmonie op de locatie en gaat het met alle bewoners goed? Bijvoorbeeld met betrekking tot:
Alle suggesties die hier gegeven worden (deelnemers, onderwerpen en input) zijn als voorbeeld, dus niet limitatief of voorschrijvend.
Heb je na het lezen van deze wegwijzer nog steeds vragen? Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bereiken via info@loketoekrainepsh.nl of 088 662 5816.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk.
Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.
Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates.