In deze wegwijzer zijn twee suggesties te vinden voor hulpmiddelen
om psychische klachten bij ontheemden te signaleren.
Mensen die veel contact hebben met vluchtelingen spelen een belangrijke rol in het vroeg signaleren van psychische klachten. In deze wegwijzer zijn twee suggesties te vinden voor hulpmiddelen om die klachten bij ontheemden te signaleren: één voor volwassenen en één voor kinderen en adolescenten die opvangmedewerkers kunnen gebruiken. Wanneer je gebruikmaakt van een signaleringstool, is het allereerst belangrijk dat er sprake is van een vertrouwensband en dat je cultuursensitief werkt. Daarnaast is het belangrijk om de structuur te hebben staan die nodig is als er iets gesignaleerd wordt (zie hiervoor de wegwijzer Zorg en ondersteuning bij gezondheidsklachten). In de wegwijzer Psychische klachten zijn mogelijke stappen te vinden die gezet kunnen worden wanneer er sprake is of lijkt te zijn van psychische klachten. Daarnaast zijn op onze website informatie, webinars en trainingen voor medewerkers te vinden.
De Protect-vragenlijst van Pharos is specifiek ontwikkeld voor de signalering van psychische klachten bij (volwassen) vluchtelingen. Deze lijst met tien eenvoudige vragen is bedoeld om in een vroeg stadium de juiste vragen te stellen aan vluchtelingen over mogelijk aanwezige psychische klachten. De lijst is door zowel leken als zorgprofessionals te gebruiken. Bij het langslopen van alle vragen komt er een ‘score’ uit, die iets zegt over de mogelijke ernst van problematiek en soms vervolgstappen nodig maakt:
✓ Laag risico: iemand heeft weinig tot geen klachten. Directe actie is niet nodig.
✓ Medium risico: de persoon in kwestie heeft enige klachten. Het is goed de persoon verder te volgen (onder andere in het periodieke multidisciplinaire overleg, MDO) en te bekijken of symptomen verergeren of verminderen.
✓ Hoog risico: de ontheemde heeft ernstige klachten. Verder onderzoek door een zorgprofessional, zoals een huisarts, is nodig om te beoordelen hoe ernstig de problematiek is en welke zorg nodig is. Zie ook de andere wegwijzers over aanvullende zorg en ondersteuning.
Op de Protect-vragenlijst staat meer toelichting over het gebruik van de vragenlijst en de scores.
ReachNow is door War Child ontwikkeld voor ‘vertrouwde en gerespecteerde leden van een gemeenschap’ zonder een professionele achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. De tool is ter ondersteuning van proactieve identificatie van kinderen, adolescenten en gezinnen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben en om het zoeken naar hulp te bevorderen. Het is gebaseerd op een eenvoudig hulpmiddel: een stuk papier dat bestaat uit een reeks verhalen en illustraties in combinatie met een eenvoudig beslisschema.
Als je de tool gebruikt is de uitkomst óf dat je geen actie hoeft te ondernemen óf dat je het betrokken kind en/of zijn ouders aanmoedigt om hulp te zoeken. Zie ook de andere wegwijzers over aanvullende zorg en ondersteuning. Wij adviseren daarnaast een derde optie, die dezelfde is als bij het medium risico van de Protectvragenlijst: de persoon blijven volgen in het MDO als er enige klachten zijn of je het als woonbegeleider toch niet helemaal vertrouwt.
Belangrijk: War Child implementeert ReachNow enkel na een korte inventarisatie van de situatie in de opvang. Daarnaast kun je de tool pas gebruiken tijdens je dagelijkse activiteiten na een tweedaagse training. Het doel hiervan is dat je als gebruiker weet naar welke instanties je kunt verwijzen als dat nodig is.
Heb je na het lezen van deze wegwijzer nog steeds vragen? Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bereiken via info@loketoekrainepsh.nl of 088 662 5816.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk.
Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.
Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates.