De periode tussen het zoeken van hulp en de start van behandeling bij een psycholoog kan uitdagend zijn. Klachten kunnen in deze fase toenemen, terwijl passende zorg nog op zich laat wachten. Tegelijkertijd zijn er verschillende mogelijkheden om deze wachttijd te verlichten en het herstelproces alvast in gang te zetten.
Deze pagina biedt een overzicht van initiatieven, interventies en hulpmiddelen die kunnen worden ingezet om Oekraïense ontheemden tijdens de wachttijd te ondersteunen. Het aanbod varieert van hulplijnen en laagdrempelige gesprekken tot psychosociale activiteiten en zelfhulp. De opties zijn gericht op het stabiliseren van klachten, het voorkomen van verergering en het versterken van veerkracht in deze periode.
Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijkheden. Ook voor medewerkers, hulpverleners en naasten is er informatie beschikbaar om mensen in deze periode goed te ondersteunen.
Voor meer informatie of vragen over onderstaande informatie kan je contact opnemen met de helpdesk via: info@loketoekrainepsh.nl of 088 662 5816.
Laagdrempelige gesprekken op locatie
In Steenwijkerland voeren Oekraïense psychologen laagdrempelige gesprekken met ontheemden door letterlijk langs te lopen op opvanglocaties. Deze benadering zorgt voor vertrouwen, vroege signalering en voorkomt dat problemen escaleren. Door gewoon aanwezig te zijn, in gesprek te gaan in de eigen taal en subtiele signalen op te vangen, ontstaat een veilige basis. Deze praktijk laat zien hoe waardevol informele gesprekken zijn als preventieve steun: dichtbij, toegankelijk en menselijk — juist in de kwetsbare tussenruimte van wachten op hulp.
Hulplijnen bieden snelle, laagdrempelige steun bij emotionele of psychosociale problemen en helpen om tijdelijk verlichting te vinden of gevoelens van eenzaamheid te doorbreken.
Gesprekken met professionals via online platforms (POH-GGZ, huisarts, coach), bieden ondersteuning tijdens de wachttijd en helpen stress te verlichten en emotionele steun te ontvangen.
Laagdrempelige psychosociale ondersteuning (LPO) biedt praktische tools en informatie om veerkracht te versterken, om te gaan met trauma's en bevordert het algehele mentale welzijn.
Zelfhulp biedt laagdrempelige tools zoals meditatie en ademhalingsoefeningen via apps en online programma’s, waarmee je zelfstandig aan je mentale gezondheid kunt werken en steun kunt vinden.
Als naaste kun je ontheemden ondersteunen tijdens de wachttijd door klachten te herkennen en steun te bieden. Hiervoor zijn verschillende trainingen te volgen die kunnen helpen.
Lotgenotencontact biedt (h)erkenning en verbondenheid, waardoor mensen zich minder alleen voelen. Het versterkt veerkracht en biedt emotionele steun door het delen van gelijkwaardige ervaringen.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Hulplijnen bieden directe, laagdrempelige ondersteuning bij emotionele en psychosociale problemen. Ze zijn een makkelijke manier om in contact te komen met een luisterend oor, wat kan helpen om tijdelijk steun te vinden of om gevoelens van isolatie te doorbreken.
Gesprekken met professionals kunnen helpen om gevoelens van onzekerheid en stress te verlichten tijdens de wachttijd naar professionele behandeling. Er zijn verschillende opties voor tijdelijke ondersteuning, van gesprekken met huisartsen of praktijkondersteuners tot online platforms waar in de eigen taal met psychologen gesproken kan worden. In tegenstelling tot de luisterlijnen zijn dit vaak geplande consulten. Deze gesprekken bieden een veilige ruimte om klachten te bespreken, tijdelijke oplossingen te vinden en emotionele steun te ontvangen.
Laagdrempelige psychosociale ondersteuning biedt praktische tools en begeleiding die gericht zijn op het versterken van veerkracht, het omgaan met trauma’s en het bevorderen van welzijn. Dit kan variëren van trainingen en coaching tot het vinden van sociale verbindingen en het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Deze vormen van ondersteuning kunnen helpen om psychische klachten tijdelijk te verlichten en om beter om te gaan met de uitdagingen van de wachttijd.
Zelfhulp biedt de mogelijkheid om zelfstandig aan de slag te gaan met het verbeteren van mentale gezondheid en het omgaan met stress. Er zijn verschillende apps en online programma’s beschikbaar die praktische tools bieden, van meditatie en ademhalingsoefeningen tot psycho-educatie en tips voor het omgaan met trauma’s of angst. Deze hulpmiddelen zijn laagdrempelig en kunnen in de eigen tijd worden gebruikt, waardoor ze een waardevolle ondersteuning bieden tijdens de wachttijd naar verdere behandeling.
Opvangmedewerkers en naasten spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van ontheemden die wachten op hulp. Er zijn verschillende hulpmiddelen en trainingen beschikbaar die helpen bij het herkennen van klachten, het omgaan met stressvolle situaties en het bieden van passende steun. Deze middelen zijn bedoeld om medewerkers te ondersteunen in hun werk en om familie, vrienden en andere betrokkenen handvatten te geven om er te zijn voor iemand tijdens de wachttijd. Het bieden van een luisterend oor en het geven van erkenning kan in deze wachtperiode helpen om te voorkomen dat klachten verergeren. Het is geen vervanging van een behandeling, maar het biedt wel weer ruimte en kan de situatie dragelijker maken.
Het LOOP is al in zijn derde jaar. En we hebben nog steeds genoeg te doen. Maar we nemen niet voor lief dat we bestaan of dat onze dienstverlening aansluit op jullie behoeften.
We willen ons blijven ontwikkelen en inspelen op wat er speelt. Bovendien moeten we elk jaar weer bewijzen aan onze subsidieverstrekkers dat we bestaansrecht hebben. Daarom willen we je vragen mee te doen aan ons (inmiddels) jaarlijkse waarderingsonderzoek.
Je kunt dat doen door via onderstaande vragenlijst je mening te geven over onze dienstverlening en toegevoegde waarde. Veel dank alvast!