PSYCHOSOCIALE interventies

Voor ontheemde volwassenen en kinderen zijn er verschillende preventieve interventies beschikbaar die zich richten op het verminderen van psychische klachten, het vergroten van veerkracht en het verbeteren van de positieve mentale gezondheid. Daarnaast zijn er ook combinatietrainingen voor kinderen en ouders, gericht op opvoedondersteuning. Tevens is het belangrijk voor opvangmedewerkers de juiste ondersteuning en begeleiding te krijgen om zo ontheemden in de opvang zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Kun je geen keuze maken? Vul dan onze keuzehulp in voor het kiezen van Laagdrempelige Psychosociale Interventies (LPI). 

Trainingen voor
volwassenen
Trainingen voor
kinderen en jeugd
Trainingen voor opvangmedewerkers  

Het belang van het inzetten van preventieve interventies

Voorkomen van psychische klachten en bevorderen van integratie

Een groot aantal ontheemden kampt met psychische klachten; naar schatting ontwikkelt een vijfde posttraumatische stress of depressie. Onderzoeken, zoals die van GGD GHOR en Pharos, wijzen op een toename in deze klachten.

Brug naar de ggz en zelfredzaamheid

Het inzetten van psychosociale interventies maken de stap naar ggz gemakkelijker en helpen ontheemden hun toestand beter te begrijpen. Ook bevorderen ze zelfredzaamheid en veerkracht. Volgens Pharos versterken psychosociale interventies bij jongeren hun schoolprestaties en sociale netwerken.

Kostenbesparend en integratiebevorderend

Psychosociale interventies blijken kosteneffectief: ze besparen op zorgkosten door verergering van klachten te voorkomen. Daarnaast vergroten ze de kans op succesvolle integratie door psychische stabiliteit en veerkracht te versterken.

Het doel is dat alle ontheemden die baat hebben bij psychosociale interventies hier toegang toe hebben, zonder dat deelname verplicht is.

Psychosociale interventies

Psychosociale interventies helpen psychische klachten als stress en angst te verminderen en voorkomen dat milde klachten escaleren. Studies tonen aan dat psychosociale interventies zorgen kunnen afwenden van de ggz en voorkomen dat gespecialiseerde zorg nodig is. Een evaluatie van een GGNet-interventie laat zien dat deelnemers meer veerkracht kregen en beter met stress leerden omgaan.

Benieuwd naar een uitgebreide omschrijving van het belang van het inzetten van psychosociale interventies? Bekijk dan onze keuzehulp. 

Op de hoogte blijven over psychosociale hulp in de opvang?

Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk. 

Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.

Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates. 

Aanmelden nieuwsbrief