Psycho-educatie is onder andere het geven van informatie over de stressreacties die slachtoffers mogelijk ervaren na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis.41 Het bieden van inzicht kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van ontheemden en helpt de regie in hun dagelijks leven te herpakken.42
Je kunt uitleg geven over wat reacties op stressvolle gebeurtenissen kunnen zijn en hoe je een ingrijpende gebeurtenis verwerkt. Het Verwerkinsgsschema van Slachtofferhulp kan hierbij van nut zijn. In dit schema zie je het overzicht van de reacties vóór, tijdens en ná de ingrijpende gebeurtenis. Het schema helpt om te begrijpen en te vertellen wat iemand doormaakt vanaf de ingrijpende gebeurtenis tot herstel.
Verder kun je bespreken hoe iemand hiermee om kan gaan. Pharos heeft voorlichtingsmateriaal over (psychische) gezondheid voor ontheemden in het Oekraïens met informatie over klachten. Daarnaast heeft Empatia een overzicht met symptomen in Oekraïens en Nederlands die kunnen worden besproken. Hier zijn praktische tips te vinden wat te doen als iemand bijvoorbeeld slecht slaapt. Ook is er informatie opgenomen over waar hulp te vinden is.
Verder zijn er verschillende trainingen die gericht zijn op het bieden van psycho-educatie. Bekijk onze keuzehulp voor het overzicht van aanbieders.
41 ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. (2023) Multidisciplinaire Richtlijn Psychosociaal Crisismanagement: Ondersteuning en zorg bij rampen en crises.
42 Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving en ARQ Psychotrauma Centrum. (2022) What works Psychosociale dienstverlening Slachtofferhulp Nederland.
Waarom het belangrijk is om laagdrempelige psychosociale ondersteuning te bieden.
Werk aan vertrouwen, signaleer vroegtijdig, voer structureel gesprekken en zet Oekraïense professionals in.
Lees hier meer over verschillende soorten steun en op welke verschillende manieren je sociale en emotionele steun kunt bieden.
Psycho-educatie is belangrijk voor slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen. Lees hier meer over belang en tips.
Laagdrempelige psychosociale interventies kunnen ondersteunen bij het verminderen van psychische klachten.
Zie hier een overzicht van verschillende tools, organisaties en tips die kunnen helpen bij laagdrempelige ondersteuning.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Laagdrempelige psychosociale interventies (LPI’s) kunnen ondersteunen bij het verminderen van psychische klachten, zoals stress, angst en depressie. LPI’s kunnen voorkomen dat milde klachten escaleren naar ernstige (zoals posttraumatische stressstoornis) en in sommige gevallen chronische aandoeningen, door vroegtijdige signalering en verwijzing. LPI’s richten zich ook op het bevorderen van de veerkracht en zelfredzaamheid. Daarbij kunnen ze (een gevoel van) meer eigen regie stimuleren.
Op onze website kun je meer vinden over het belang en de financiering van LPI’s, hoe je een keuze kunt maken tussen de verschillende interventies en hoe je ze succesvol kunt inzetten. Maak gebruik van onze keuzehulp om te zien welke interventies de meest passende zijn voor verschillende doelgroepen.
Heb je een paar minuten tijd?
Zou je dan een korte vragenlijst willen invullen? Voor ons zijn die paar minuten onbetaalbaar.