LoketOekrainepsh_Kaarten

handleiding gesprekskaarten

Vaak begint verbinding met een vraag.

In de opvang van Oekraïense ontheemden is contact soms het krachtigste hulpmiddel dat we hebben. Deze kaartenset helpt opvangmedewerkers om op een laagdrempelige en respectvolle manier het gesprek aan te gaan, signalen van psychisch welzijn op te vangen en samen te bouwen aan vertrouwen.

De kaarten zijn bedoeld als handvatten voor gesprekken met bewoners én collega’s – en nodigen uit tot reflectie, samenwerking en verbinding. Ze helpen oog te houden voor wat mensen meedragen: hun cultuur, hun stress, hun kracht en hun behoeften.

Deze set is ontwikkeld in samenwerking met onze partners én mede samengesteld met bewoners uit de Oekraïense opvang. Jullie praktijkervaring en hun inbreng zijn van onschatbare waarde geweest.

Er zijn drie soorten kaarten:
– vragen voor collega’s
– vragen voor bewoners
– vragen van bewoners aan medewerkers

Gebruik de kaarten zoals het past bij jouw werk. In een teamoverleg, bij een kop thee, of juist wanneer woorden moeilijk te vinden zijn.

We hopen dat deze kaarten jullie mogen ondersteunen in het werk dat er écht toe doet: mensen zien, horen en nabij zijn.

Uitleg gesprekskaarten

De gesprekskaarten zijn onderverdeeld in drie sets: vragen die je aan collega’s kunt stellen, vragen die je aan bewoners in de opvang kunt stellen en vragen die bewoners aan opvangmedewerkers kunnen stellen.

Informatievoorziening
zorg en ondersteuning

Vragen aan collega’s

Informatievoorziening

Vragen aan bewoners

Informatievoorziening

Vragen van bewoners aan opvangmedewerkers

Manieren om de kaarten te gebruiken

Je kunt de kaarten gebruiken in een teamoverleg als tool voor intervisie. De vragen kunnen een opening bieden om bijv. met elkaar stil te staan bij het cultuursensitief werken. Hieronder volgen wat suggesties hoe of wanneer je de kaarten kunt inzetten.

Tijdens de lunch of koffiepauze  

Dit is een mooie gelegenheid om af en toe een kaart te trekken en met een collega in gesprek te gaan. Ook kan het een luchtige manier zijn om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. 

In één-op-één gesprekken 

Indien je individuele gesprekken hebt met een bewoner kun je de kaarten inzetten als tool of middel om het gesprek met elkaar aan te gaan. De opvangmedewerker kan een kaart trekken en een vraag stellen aan een bewoner en de bewoner kan zo ook weer een kaart trekken en een vraag stellen aan de opvangmedewerker.

Via deze manier kun je wederzijds vertrouwen opbouwen omdat je elkaar beter leert kennen en je geeft gelijk een opening voor een tweerichtingsgesprek.

Bij groepsactiviteiten

Je kan de kaarten inzetten tijdens groepsactiviteiten of een avond te organiseren met bewoners waarbij je een aantal kaarten trekt. Zo kunnen bewoners met elkaar in gesprek, maar ook met medewerkers die daarbij aanwezig zijn. Zo krijgt ook iedereen de kans om een antwoord te geven. Je kan dit eventueel combineren met een leuke activiteit. Je zou een professional kunnen betrekken om het gesprek te begeleiden. Het is een leuke en luchtige manier om mensen met elkaar te verbinden. 

Tips voor gesprekken

Heb je na het lezen van deze wegwijzer nog steeds vragen?

Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bellen via 088 662 5816 of via de mail.

LoketOekrainepsh_emoji_satisfaction_meter

Laat weten wat je van ons denkt!

Het LOOP is al in zijn derde jaar. En we hebben nog steeds genoeg te doen. Maar we nemen niet voor lief dat we bestaan of dat onze dienstverlening aansluit op jullie behoeften.

We willen ons blijven ontwikkelen en inspelen op wat er speelt. Bovendien moeten we elk jaar weer bewijzen aan onze subsidieverstrekkers dat we bestaansrecht hebben. Daarom willen we je vragen mee te doen aan ons (inmiddels) jaarlijkse waarderingsonderzoek.

Je kunt dat doen door via onderstaande vragenlijst je mening te geven over onze dienstverlening en toegevoegde waarde. Veel dank alvast!