inspiratie uit de praktijk

Op deze pagina ‘Inspiratie uit de praktijk’ kun je voorbeelden lezen van succesvolle initiatieven die de mentale gezondheid en de sociale ondersteuning bevorderen van de Oekraïense ontheemden in Nederland. Je kunt hier meer lezen over verschillende trainingen over veerkracht, kindvriendelijke ruimtes, gespecialiseerde zorgteams, met praktische tips en inzichten uit de praktijk.

EASE - interventie voor jongeren in de opvang

Wat als een korte training mensen zó veel rust kan brengen dat zelfs kinderen het thuis beginnen toe te passen? In Amsterdam heeft de inzet van de interventie EASE geleid tot opmerkelijke reacties van bewoners én medewerkers. Van meer ontspanning tot open gesprekken en betere nachtrust: deze praktijk laat zien wat er gebeurt als je mentale gezondheid op een toegankelijke manier benadert.

Locatie voor ontheemden met een alcoholprobleem

In Haarlem hebben de gemeente en zorgorganisatie RIBW K/AM een unieke opvanglocatie opgezet in Joops Hotel. Deze locatie is bedoeld voor Oekraïense ontheemden die kampen met geestelijkegezondheidsproblemen en/of drankmisbruik en op reguliere opvangplekken voor overlast zorgden. 

Psychosociale ondersteuning door coaches

Het Rode Kruis begon in maart 2022 een pilot waarin Oekraïense en Russisch sprekende coaches op locatie psychosociale ondersteuning boden. De pilot was een succes en leidde tot een uitbreiding naar meerdere opvanglocaties in Amsterdam en andere steden, zoals Haarlem.

Training voor en door Oekraïners voor mentaal welzijn

De GGD Hollands Midden biedt regionaal de training PM+ aan die Oekraïense lotgenoten geven. Het doel van de training is veerkracht vergroten en beter om leren gaan met klachten. De GGD ziet dat de training een positief effect kan hebben op de mentale gezondheid van de deelnemers.   

Kindvriendelijke ruimtes laat kinderen spelen

UNICEF helpt opvanglocaties met het inrichten van een veilige speelplek binnen de opvang voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. In de kindvriendelijke ruimte kunnen de kinderen spelen met een gestructureerd aanbod van speelmateriaal onder begeleiding van getrainde vrijwilligers. 

Zorgteam en 0-vleugel om overlast tegen te gaan

Gemeente Nijmegen heeft een zorgteam op locatie  en een aparte 0-vleugel voor overlastgevende personen. Bewoners kunnen zo onder begeleiding werken aan de achterliggende problemen, zonder dat andere bewoners overlast ervaren. 

Een vertrouwde woonkamer voor Oekraïners

Een buurthuis voor Oekraïners in Utrecht biedt een vertrouwde omgeving waar ontheemden sociale en emotionele steun kunnen vinden, en op een laagdrempelige manier over hun mentale gezondheid kunnen praten.

Minder overlast door breed zorgaanbod op locatie

Gemeente Rotterdam heeft een team van verpleegkundigen op locatie dat zorg biedt. In aanvulling zijn locaties ingericht voor mensen met een hulpvraag en biedt een speciaal wijkteam ondersteuning. Door brede zorg te bieden is er relatief weinig last van overlast.

Training vergroot veerkracht kinderen

Bij TOV de Parel krijgen Oekraïense kinderen training van GGNet. Tijdens deze training leren kinderen spelenderwijs hun emoties te reguleren, krijgen ze psycho-educatie, leren ze ervaringen te verwerken en hun veerkracht te vergroten.

Oekraïense professionals bieden PSH

Gemeente Steenwijkerland zet via SYzorgt Oekraïense psychologen in binnen de opvanglocaties voor laagdrempelige gesprekken en een spreekuur. Dat heeft meerdere voordelen.

Structurele checkgesprekken geven perspectief

Gemeente Stichtse Vecht en MOmenz voeren structureel checkgesprekken om inzicht te krijgen in hoe het écht met mensen gaat. Hierdoor praten mensen nu makkelijker over moeilijke onderwerpen.

LoketOekrainepsh_emoji_satisfaction_meter

Laat weten wat je van ons denkt!

Het LOOP is al in zijn derde jaar. En we hebben nog steeds genoeg te doen. Maar we nemen niet voor lief dat we bestaan of dat onze dienstverlening aansluit op jullie behoeften.

We willen ons blijven ontwikkelen en inspelen op wat er speelt. Bovendien moeten we elk jaar weer bewijzen aan onze subsidieverstrekkers dat we bestaansrecht hebben. Daarom willen we je vragen mee te doen aan ons (inmiddels) jaarlijkse waarderingsonderzoek.

Je kunt dat doen door via onderstaande vragenlijst je mening te geven over onze dienstverlening en toegevoegde waarde. Veel dank alvast!