VEILIGHEID, ONDERDAK, ETEN EN DRINKEN, MEDISCHE ZORG, EN MEDICATIE
In deze wegwijzer vind je suggesties om de basishulp binnen de opvang te verbeteren.
Bij mensen die gevlucht zijn voor oorlog denken we vaak vooral aan de grote waarschijnlijkheid dat ze traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Deze ervaringen, maar ook de reis naar Nederland en het verlies van zekerheden en de dagelijkse omgeving, en het gemis van en zorgen om familie en vrienden hebben inderdaad een enorme impact op hun (psychisch) welzijn. Maar psychisch welzijn wordt ook sterk beïnvloed door de omgeving waar mensen in verblijven. De wijze waarop de opvang is ingericht, en de toegang tot noodzakelijke diensten en goederen zijn daar voorbeelden van. Basishulp (veiligheid, onderdak, eten en drinken, medische zorg, en medicatie) bevindt zich in de eerste laag van de piramide van psychosociale hulpverlening.
In de checklist Psychosociale aandachtspunten voor opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden staan zeven items over de factor informatie. Die items en de uitleg en tips daarbij geven opties om binnen de opvang de informatievoorziening zo goed mogelijk in te richten.
Als je naar aanleiding van het langslopen van die items op de checklist een actie ter verbetering constateert, dan zijn de geëigende paden in de gemeentelijke opvangorganisatie (GOO) en de regionale coördinatie vluchtelingenspreiding (RCVS) over het algemeen de beste om die acties op te pakken.
Om de behoefte aan (betere) basishulp onder bewoners in kaart te brengen, zijn de Periodieke peilingen, Gesprekken, en het Multidisciplinair overleg belangrijke tools om structureel in te zetten in de opvang.
✓ De GGD in de regio: voor adviezen over gezondheidsbevorderende maatregelen en (jeugd)gezondheidszorg.
✓ De GHOR-contactpersoon die het dossier Oekraïne onder haar hoede heeft, om te kijken of deze regionaal een faciliterende rol kan spelen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met toeleiding naar de juiste zorg.
✓ Een organisatie als RefugeeHomeNL, om mee te denken of mee te helpen met het huisvesten van individuen of gezinnen die zich niet goed voelen op een gemeentelijke opvanglocatie.
Heb je na het lezen van deze wegwijzer nog steeds vragen? Dan kun je het LOOP benaderen voor contactinformatie of om mee te denken over welke hulp je kunt inschakelen in een specifieke situatie. Je kunt het LOOP tijdens kantooruren bereiken via info@loketoekrainepsh.nl of 088 662 5816.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Er lijkt nog geen einde aan de oorlog, en Oekraïense ontheemden kunnen voorlopig waarschijnlijk niet terugkeren. Veel mensen hebben hun toekomstperspectief verloren en ervaren een gevoel van desillusie. In dit webinar wordt ingegaan op dit gevoel van desillusie en hoe je ontheemden daarbij kunt ondersteunen.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het LOOP verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin belangrijke onderwerpen die spelen op het gebied van psychosociale hulpverlening (PSH). Zo lichten we elke nieuwsbrief een vraag uit die binnen is gekomen via de helpdesk en welk advies we daarin hebben gegeven. Ook delen wij regelmatig ‘good practices‘. Dit zijn succesvolle initiatieven uit de praktijk.
Daarnaast kondigen wij belangrijk nieuws aan, zoals nieuwe webinars, werkbezoeken, nieuwe informatie en tips voor het organiseren van de opvang op alle (leef)gebieden voor ontheemden uit Oekraïne.
Volg ons op LinkedIn voor meer nieuws en nieuwe updates.