Op 3 oktober organiseerde het LOOP een goedbezocht landelijk webinar over psychische problemen onder Oekraïense ontheemden. De eerste aflevering behandelde de zogenaamde PSH-piramide die bestaat uit vier lagen: basisbehoeften, sociale steun, gerichte ondersteuning en gespecialiseerde zorg.
Op deze pagina kun je alle fragmenten bekijken met de verschillende onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens het webinar.
Muziektherapeut Sander van Goor van Safe and Sound en Sounds of Change vertelt over het lied Ons Verhaal (Nasha Istoria), dat hij met Oekraïense kinderen heeft opgenomen.
Vanwege cultuurverschillen kijken Oekraïners anders naar onderwerpen als mentale gezondheid, zorg en opvoeding. Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten reflecteren hierop.
In Nijmegen hebben ze een zogenaamde nulvleugel opgezet om overlastgevende personen te plaatsen. Hier krijgen bewoners ondersteuning en een passende dagbesteding.
Projectleider van het LOOP Olav de Maat vertelt over de enquête naar de situatie in de opvang die deelnemers aan het webinar hadden ingevuld.
Als er zorgwekkende psychische klachten zijn is verwijzing naar gespecialiseerde zorg nodig. Baer Jonkers, oprichter van PsyGlobal, vertelde over Oekraïense psychologen in de Nederlandse zorg.
Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten vertellen over psychosociale interventies, die kunnen bijdragen aan het leren omgaan met, reduceren van en voorkomen van klachten.
Het is belangrijk om mensen te voorzien in hun basisbehoeften zoals veiligheid, onderdak en basiszorg. Ook zijn emotionele en sociale steun van de omgeving cruciaal.
Olav de Maat, projectleider van het LOOP, legt uit hoe de PSH-interventiepiramide in elkaar zit. Die biedt structuur om mensen te helpen die gevlucht zijn voor oorlog en ontheemd zijn.
In het volgende webinar gaan we dieper in op het onderwerp opvoeding en geven we praktische tips die je in de praktijk kunt brengen op de opvang. We hopen dat je er weer bij bent. Meld je aan via onderstaand formulier.
Hoe kun je psychische klachten (h)erkennen en daar effectief iets aan of voor doen? Bij wie moet je daarvoor zijn? Wat kun je preventief doen en hoe kun je er vroegtijdig bij zijn? Alles in de wetenschap dat ook culturele verschillen een rol spelen. En hoe combineer je dat met het toch al complexe werk van het duurzaam regelen van ‘bed, bad, brood en bytes’ voor deze en andere vluchtelingen?
Oekraïense vluchtelingen hebben verschillende ondersteuningsvragen- en behoeften. Een deel van hen ervaart milde psychische klachten; normale reacties op een abnormale situatie. Soms is er sprake van ernstige psychische klachten, overlast en/of middelenmisbruik. Dat roept allerlei vragen op.
Geef je op voor onze nieuwsbrief. Laat hier je gegevens achter.