Home » Alle video’s webinar 3 oktober
Op 3 oktober organiseerde het LOOP een goedbezocht landelijk webinar over psychische problemen onder Oekraïense ontheemden. De eerste aflevering behandelde de PSH-piramide in vier lagen: basisbehoeften, sociale steun, gerichte ondersteuning en gespecialiseerde zorg. Bekijk op deze pagina fragmenten of het hele webinar.
119 van de deelnemers aan het webinar vulden de enquête in. Daarvan ziet 87% stress onder bewoners, 60% ziet ontheemden die regelmatig slecht slapen en 50% rapporteert boosheid.
Tijdens het webinar was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Door de drukte kwamen er halverwege het webinar geen nieuwe vragen meer binnen. Heb je nog vragen? Je kunt ons bellen of mailen. We zullen dan je vraag alsnog beantwoorden.
Hoe kun je psychische klachten (h)erkennen en daar effectief iets aan of voor doen? Bij wie moet je daarvoor zijn? Wat kun je preventief doen en hoe kun je er vroegtijdig bij zijn? Alles in de wetenschap dat ook culturele verschillen een rol spelen. En hoe combineer je dat met het toch al complexe werk van het duurzaam regelen van ‘bed, bad, brood en bytes’ voor deze en andere vluchtelingen?
Muziektherapeut Sander van Goor van Safe and Sound en Sounds of Change vertelt over het lied Ons Verhaal (Nasha Istoria), dat hij met Oekraïense kinderen heeft opgenomen.
Vanwege cultuurverschillen kijken Oekraïners anders naar onderwerpen als mentale gezondheid, zorg en opvoeding. Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten reflecteren hierop.
In Nijmegen hebben ze een zogenaamde nulvleugel opgezet om overlastgevende personen te plaatsen. Hier krijgen bewoners ondersteuning en een passende dagbesteding.
Projectleider van het LOOP Olav de Maat vertelt over de enquête naar de situatie in de opvang die deelnemers aan het webinar hadden ingevuld.
Als er zorgwekkende psychische klachten zijn is verwijzing naar gespecialiseerde zorg nodig. Baer Jonkers, oprichter van PsyGlobal, vertelde over Oekraïense psychologen in de Nederlandse zorg.
Katelijne Heringa, beleidsadviseur bij ARQ, en de tafelgasten vertellen over psychosociale interventies, die kunnen bijdragen aan het leren omgaan met, reduceren van en voorkomen van klachten.
Het is belangrijk om mensen te voorzien in hun basisbehoeften zoals veiligheid, onderdak en basiszorg. Ook zijn emotionele en sociale steun van de omgeving cruciaal.
Olav de Maat, projectleider van het LOOP, legt uit hoe de PSH-interventiepiramide in elkaar zit. Die biedt structuur om mensen te helpen die gevlucht zijn voor oorlog en ontheemd zijn.
In het volgende webinar gaan we van 15.30 tot 17.00 in op desillusie. Meer informatie volgt binnenkort.
Disclaimer
Info@loketoekrainepsh.nl
088 662 5816
Het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) wordt gesubsideerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.